Tribina: Nacionalne manjine i njihova zakonska prava

Saborski zastupnik i predsjednik Kluba nacionalnih manjina Nedžad Hodžić održao je u Dubrovniku, 10.02.2014. javnu tribinu pod nazivom “Nacionalne manjine i njihova zakonska prava”. Iako su prava manjina definirana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina problemi se javljaju kod njegove primjene. Više pogledajte u video prilogu.

Također, prenosimo novost sa portala DubrovnikPress.hr :

dubrovnik_tribina_foto

Foto: Anadolu Agency

Pod nazivom „Nacionalne manjine i njihova zakonska prava“ sinoć je u Dubrovniku saborski zastupnik i predsjednik kluba nacionalnih manjina Nedžad Hodžić održao javnu tribinu gdje je govorio o trenutnom položaju manjina.

U svom obraćanju Hodžić je istakao kako su prava manjina Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u RH riješena na zadovoljavajući način.

“Najveći problem koji muči nacionalne manjine jest zapošljavanje u državnoj i javnoj upravi, iako je nezaposlenost problem cijelog društva, ipak mislim da bismo trebali više konzumirati broj radnih mjesta, razmjeran našem udjelu u ukupnom broju stanovništva”, kazao je Hodžić navodeći kroz primjer kako bi Bošnjaci trebali imati nekih 400 radnih mjesta u državnoj upravi, a trenutno je takva situacija da ih imaju svega 70.

Isto tako, naglašava Hodžić, „žalosno je to kako u Ministarstvu obrane nije zaposlen niti jedan Bošnjak iako je u domovinskom ratu bilo 1100 bošnjačkih žrtava“.

“Ne može se više reći kako je problem kod zapošljavanja obrazovanje naših ljudi, jer su danas Bošnjaci natprosječno obrazovani, a tomu u prilog ide činjenica kako je među 390 doktora znanosti koji su promovirani u Hrvatskoj 2011. godine bilo osam Bošnjaka”, naglasio je Hodžić dodajući kako ne očekuje da netko otpusti Hrvate da bi se zaposlili pripadnici nacionalnih manjina, međutim, kazao je on, „ono što se trenutno može napraviti jest pratiti natječaje, te ako ispunjavate sve uvjete natječaja, trebate i konzumirati i prava nacionalnih manjina“.

Na javnoj tribini Hodžić se dotakao problema dvojezičnih ploča u Vukovaru, kazavši kako one pokazuju s kakvim se problemima suočavaju kada je riječ o provedbi prava manjina.

“Hrvatska ima veliki problem, a to je da bi nam neke političke opcije rado ukinule naša prava, te na taj način zagađuju političku scenu, a dio biračkog tijela odvesti u šovinizam i nacionalizam. Mi sada u jednoj europskoj državi imamo situaciju da je ćirilica predmet političkog obračuna ljevice i desnice, a ja se, naravno, kao pripadnik nacionalne manjine i kao predsjednik Kluba nacionalnih manjina moram zalagati za provođenje zakona”, kazao je Hodžić dodajući kako problem sa ćirilicom on često uspoređuje sa Srebrenicom, jer po toj logici u Bosni bi trebali izbaciti ćirilicu zbog agresije, a zbog sukoba s Hrvatima izbaciti latinicu, te kako bi možda zbog sukoba u Bosanskoj krajini trebali izbaciti i arapski iz Kur’ana pa da ne pišu ni na jednom pismu.

Kako je istaknuo Hodžić, nije zadovoljan s brojem od 35 tisuća izjašnjenih Bošnjaka prema posljednjem popisu stanovništva, ali kako je njegov cilj i cilj Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske čiji je predsjednik, da slijedeći popis 2021. godine moraju napraviti bolje rezultate.

“Cilj su nam oni građani RH koji se deklariraju, iz ovog ili onog razloga, kao hrvati islamske vjeroispovijesti. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da rezultat sljedećeg popisa stanovništva po Bošnjake bude povoljniji”, zaključio je Hodžić.

Također pročitajte...